top of page

Κύρια Σημεία της Εγκυκλίου:

 

 

Ποιοι εκπαιδευτικοί μπορούν να εκπονήσουν Προγράμματα;

 


Όλοι οι εκπαιδευτικοί οι οποίοι υπηρετούν σε σχολικές μονάδες Π/θμιας & Δ/θμιας Εκπ/σης, καθώς και οι εκπαιδευτικοί Ειδικοτήτων Φυσικής Αγωγής (ΠΕ 11), Αγγλικής Φιλολογίας (ΠΕ 06), Γαλλικής Φιλολογίας (ΠΕ 05), Γερμανικής Φιλολογίας (ΠΕ 07), Μουσικής (ΠΕ 16), Καλλιτεχνικών (ΠΕ 08), Πληροφορικής (ΠΕ 19.20) & Θεατρικών Σπουδών (ΠΕ 32), οι οποίοι υπηρετούν στην Π/θμια Εκπ/ση, δύνανται να υλοποιούν Προγράμματα Σχολικών Δραστηριοτήτων.

 

 

Πώς εντάσσονται τα προγράμματα στο Αναλυτικό Πρόγραμμα του Σχολείου;

 

 

Τα Προγράμματα Σχολικών Δραστηριοτήτων στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση υλοποιούνται εντός ωρολογίου προγράμματος:

  • με διάχυση σε όλα τα μαθήματα

  • στο Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο

  • στο πλαίσιο της Ευέλικτης ζώνης

     

Πόσοι μήνες απαιτούνται για την ολοκλήρωση του Προγράμματος; 

 

Από 2 έως 5 μήνες για όλα τα προγράμματα πλην των προγραμμάτων e-twining.

Εάν το πρόγραμμα είναι ενταγμένο σε Θεματικό Δίκτυο μπορεί να διαρκέσει μέχρι και 2 χρόνια. 

 

 

 

Ποια είναι η συνήθης διαδικασία υποβολής του Σχεδίου;

 

 

Με την έναρξη του σχολικού έτους οι Υπεύθυνοι Σχολικών Δραστηριοτήτων ενημερώνουν τους Διευθυντές και τους Συλλόγους Διδασκόντων των σχολικών μονάδων, για τις δυνατότητες ανάπτυξης και τη μεθοδολογία εφαρμογής προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων. Στη συνέχεια ο Διευθυντής, σε ειδική παιδαγωγική συνεδρίαση, ενημερώνει σχετικά τους εκπαιδευτικούς. Οι εκπαιδευτικοί που επιθυμούν να αναλάβουν την υλοποίηση προγράμματος συγκροτούν εθελοντική μαθητική ομάδα, η οποία μπορεί να αποτελείται:

 

  • από κανονικό σχολικό τμήμα

  • από ομάδα μαθητών /τριών διαφορετικών τμημάτων ή τάξεων

  • από μαθητές του σχολείου σε συνεργασία με μαθητές άλλου σχολείου.

Όταν συγκροτηθεί η ομάδα, ο εκπαιδευτικός επιλέγει σε συνεργασία με τους μαθητές/τριες το θέμα του προγράμματος. 

 

 

Μετά την επιλογή του θέματος, ακολουθεί ο σχεδιασμός του προγράμματος που περιλαμβάνει τον τίτλο, τα υποθέματα, τους στόχους, το περιεχόμενο, τη μεθοδολογία, το χρονοδιάγραμμα ανάπτυξης, τις συνεργασίες, τα πεδία σύνδεσης με τα αναλυτικά προγράμματα, το ημερολόγιο προγραμματισμού δραστηριοτήτων και τα ονοματεπώνυμα των εκπαιδευτικών και των μαθητών που θα συμμετέχουν.

Στη συνέχεια, με τις πληροφορίες αυτές συμπληρώνεται το «Σχέδιο υποβολής προγράμματος Σχολικών Δραστηριοτήτων». Το σχέδιο του προγράμματος μπορείτε να το κατεβάσετε πατώντας ΕΔΩ.

 

Τα συμπληρωμένα σχέδια θα πρέπει να συζητηθούν στο Σύλλογο Διδασκόντων της κάθε σχολικής μονάδας ή των σχολικών μονάδων, σε περίπτωση συνεργασίας σχολείων και να γραφεί πρακτικό.

Στη συνέχεια να υποβληθούν στους Υπευθύνους των οικείων Διευθύνσεων Εκπαίδευσης, προκειμένου οι τελευταίοι να εισηγηθούν την έγκρισή τους στην Επιτροπή Σχολικών Δραστηριοτήτων.

 

Ποιες είναι οι ωφέλειες υποβολής ενός Προγράμματος στον Υπεύθυνο;

 

 

Οι Υπεύθυνοι Σχολικών Δραστηριοτήτων παρακολουθούν, υποστηρίζουν και αξιολογούν τα υλοποιούμενα προγράμματα ευθύνης τους , οργανώνουν επιμορφωτικές συναντήσεις, σεμινάρια και ημερίδες σε συνεργασία με τμήματα Πανεπιστημίων,  Σχολικούς Συμβούλους, ΚΠΕ, ΟΤΑ, Μουσεία , Βιβλιοήκες, Αρχεία, Μη ΚΥβερνητικούς Φορείς, ειδικούς, επιστήμονες ... και επιμορφώνουν κατά προτεραιότητα εκπαιδευτικούς, που δεν έχουν προηγούμενη εμπειρία στην υλοποίηση προγραμμάτων.

 

Οι συνεργασίες με άλλους φορείς πρέπει να έχουν:

 

1. Έγκριση από τη Δ/νση ΣΕΠΕΔ

2. Σύμφωνη γνώμη του Διευθυντή της Σχολικής Μονάδας

 

 

 

 

Σύμφωνα με άλλες εγκυκλίους όσοι συμμετέχουν σε εγκεκριμένα προγράμματα μπορούν να πάρουν Βεβαιώσεις τις οποίες μπορούν να χρησιμοποιήσουν ως κριτήρια  για τις αποσπάσεις τους σε Ευρωπαϊκά Σχολεία και Πειραματικά Πρότυπα Σχολεία

 

Υποχρεώσεις των Συμμετεχόντων;

 

 


Σύμφωνα με την παρούσα και άλλες εγκυκλίους 

 

 

Οι Διευθυντές: 

1. Εγκρίνουν τα προγράμματα μαζί με το Σύλλογο Διδασκόντων

2. Διευκολύνουν τους Υπευθύνους διαθέτοντας ικανό χρόνο χωρίς να διαταράσσεται το πρόγραμμα του Σχολείου

3. Ενημερώνουν εγγράφως τον Υπεύθυνο Σχολικών Δραστηιοτήτων για την ολοκλήρωση ή μη του προγράμματος σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό. 

 

Οι εκπαιδευτικοί οφείλουν:

  1. να δώσουν  στον Υπεύθυνο ένα παραδοτέο  με την ολοκλήρωση του προγράμματος και 

  2. να παρουσιάσουν το πρόγραμμα (σε όποια μορφή επιθυμούν π.χ. αφίσα, παρουσίαση, δρώμενο, εισήγηση) στο διήμερο που οργανώνουν οι  Υπεύθυνοι,  στο τέλος της σχολικής χρονιάς, για την παρουσίαση-προβολή των προγραμμάτων (γιορτές μαθητικής δημιουργίας) σε τοπικό επίπεδο

 

bottom of page