top of page
Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός
ΕΨΥΠΕ

Λόγω της σύνθετης φύσης των προγραμμάτων Αγωγής Υγείας είναι σκόπιμο να υπάρχει υποστήριξη από συγκεκριμένους φορείς και με εγκεκριμένα  ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ προγράμματα ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ. 

 

Οι κυριότεροι φορείς οι οποίοι μπορούν να υποστηρίξουν προγράμματα ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ είναι: 

Η Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου (Ε.Ψ.Υ.Π.Ε) ιδρύθηκε το 1991 και αποτελεί ένα από τους πρώτους φορείς που δραστηριοποιήθηκαν στην Ελλάδα, με σκοπό την προώθηση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης και την ανάπτυξη του μοντέλου της κοινοτικής φροντίδας της ψυχικής υγείας του παιδιού και του εφήβου.

Επιστημονικός υπεύθυνος της Ε.Ψ.Υ.Π.Ε είναι ο κ. Ι.Τσιάντης Αν. Καθηγητής Παιδοψυχιατικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η E.Ψ.Y.Π.E. είναι επιστημονικό μη κερδοσκοπικό σωματείο (Ν.Π.Ι.Δ.) στα μέλη της δε περιλαμβάνονται έγκριτοι επιστήμονες με πολύχρονη και διακεκριμένη θητεία στον τομέα της ψυχικής υγείας του παιδιού και του εφήβου, με μεγάλη κλινική εμπειρία και σημαντικό εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο.

Η Ε.Ψ.Υ.Π.Ε. αναπτύσσει δραστηριότητες στους τομείς της λειτουργίας νέων, πρότυπων υπηρεσιών (μονάδες ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης,) της υλοποίησης προγραμμάτων και παρεμβάσεων προαγωγής της ψυχικής υγείας του παιδιού και του εφήβου, της διενέργειας, σχετικών ερευνών και ανάλογων εκπαιδευτικών προγραμμάτων, των εκδόσεων και της παραγωγής εκπαιδευτικών ταινιών. Επίσης, διοργανώνει επιστημονικές ημερίδες, συμπόσια και συνέδρια.

 

Ειδικεύεται επίσης στο σχολικό εκφοβισμό.

 

Για να  μεταφερθείτε στην ιστοσελίδα πατήστε στην εικόνα ή ΕΔΩ

 

Για να μεταφερθείτε στο Blog πατήστε ΕΔΩ 

Φέτος, για τέταρτη συνεχή χρονιά o Τομέας Νοσηλευτικής  του Ελληνικού Ερυθρός Σταυρού, σε συνεργασία με την Εταιρεία Coca-Cola Τρία Έψιλον, εκπονεί το ολοκληρωμένο πρόγραμμα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας «Νοιάζομαι για την Υγεία μου», σε 16 νομούς της χώρας και στα αντίστοιχα Περιφερειακά Τμήματα του ΕΕΣ (Αλεξανδρούπολη, Θεσσαλονίκη, Κατερίνη, Ιωάννινα, Ηγουμενίτσα, Τρίκαλα, Λάρισα, Βόλος, Καρδίτσα, Μεσολόγγι, Αγρίνιο, Λαμία, Θήβα, Ναύπλιο, Τρίπολη, Αττική, Πάτρα, Καλαμάτα, Σπάρτη), από το Μάιο έως το Δεκέμβριο του 2013. 

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει προληπτικό έλεγχο υγείας πληθυσμού και Αγωγή Υγείας σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς με διαδραστικά και βιωματικά σεμινάρια Πρώτων Βοηθειών, υιοθέτησης ισορροπημένου τρόπου ζωής  και πρόληψης Παιδικών Ατυχημάτων. Στόχος του προγράμματος φέτος είναι να προσεγγίσει 4.000 μαθητές, καθώς και 6.000 πολίτες, με τη φιλοδοξία  να προάγει στους μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς καθώς και τους κατοίκους των περιοχών που θα επισκεφθεί την έννοια της πρόληψης και την σημασία της για την Υγεία όλων μας.

 

 

 

 

 

 

Το Κέντρο Ενημέρωσης και Πρόληψης κατά των Ναρκωτικών του Νομού Καστοριάς  με την επωνυμία ΔΙΕΞΟΔΟΣ εποτπεύεται απο τον ΟΚΑΝΑ.

 

 

Απευθύνεται σε:

  • Μαθητές και εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων

  • γονείς μαθητών 

  • Πρόσωπα–κλειδιά της τοπικής κοινότητας

  • Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης

  • Άτομα υψηλού κινδύνου για χρήση ουσιών

  • Ευρύτερη κοινότητα

 

και οργανώνει δραστηριότητες, όπως:

  • Ανοικτές συναντήσεις ευαισθητοποίησης σε γονείς, εκπαιδευτικούς και την ευρύτερη κοινότητα

  • Βραχείες προληπτικές παρεμβάσεις σε μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης

  • Εκπαιδευτικά σεμινάρια εκπαιδευτικών

  • Ομάδες εκπαιδευτικών και νηπιαγωγών

  • Ομάδες και βιωματικά εργαστήρια για γονείς

  • Ομάδες στήριξης νέων/εφήβων (π.χ.ομάδα προσκόπων,φοιτητών Τ.Ε.Ι.)

  • Ενημέρωση/ευαισθητοποίηση τοπικών φορέων, επαγγελματικών/αθλητικών/πολιτιστικών συλλόγων,Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων κ.ά.

  • Ενημέρωση/ευαισθητοποίηση σε δομές υγείας και πρόνοιας,στην αστυνομία,στις δικαστικές αρχές,σε στρατιωτικές μονάδες

  • Συνεργασία και ανάπτυξη δράσεων με τους δήμους

  • Εκπαίδευση εθελοντών και λειτουργία ομάδας ευαισθητοποίησης και εθελοντισμού

 

Ενώ έχει αναπτύξει και αναπτύσσει : 

  • Συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη

  • Πολιτιστικές εκδηλώσεις με τη συμμετοχή εκπαιδευτικών,μαθητών και γονέων 

  • Ημερίδες

  • Εκδηλώσεις

  • Δικτύωση με θεραπευτικές κοινότητες για παραπομπή χρηστών

  • Ενημέρωση χρηστών και των οικογενειών τους για τα υπάρχοντα θεραπευτικά προγράμματα

 

 

 

Για ενημέρωση και συμμετοχή στα εγκεκριμένα προγράμματα της ΔΙΕΞΟΔΟΥ θα επικοινωνείτε με τον Υπεύθυνο Σχολικών Δραστηριοτήτων.

 

 

 

Το κέντρο ημέρας ασχολείται με ζητήματα αυτισμού και υλοποιεί προγράμματα στα Δημοτικά Σχολεία και Νηπιαγωγεία του Νομού Καστοριάς.

 

 

Για να μεταφερθείτε στην Ιστοσελίδα πατήστε στην εικόνα.

Διέξοδος
Κέντρο Ημέρας

Προγράμματα Αγωγής Υγείας

Κέντρο Υγείας Άργους Ορεστικού

Το κέντρο Υγείας του Άργους Οερστικού στα πλαίσια της λειτουργίας τυ και επποπετυόμενο από το Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας υλοποιεί προγράμματα αγωγής υγείας κατόπιν εγκρίσεως του Υπουργείου Παιδείας. 

 

 

 

Για ενημέρωση και συμμετοχή στα εγκεκριμένα προγράμματα θα επικοινωνείτε με τον Υπεύθυνο Σχολικών Δραστηριοτήτων.

 

Action Aid
Unicef
Γιατροί του Κόσμου

 

 Τα προγράμματα των Γιατρών του Κόσμου χωρίζονται στις εξής κατηγορίες:

  • Κρίσεις: ανταποκρινόμενοι σε κρίσεις οι οποίες έχουν σοβαρές συνέπειες στην υγεία των πληθυσμών. Διακρίνουμε τέσσερις τύπους κρίσεων: κρίσεις στον τομέα της υγείας (AIDS, επιδημίες), πολιτικές κρίσεις οι οποίες επιφέρουν βία (Αφγανιστάν, Ιράκ, Παλαιστίνη κλπ.), οικονομικές κρίσεις που παρεμποδίζουν την πρόσβαση στην ιατρική περίθαλψη (πρόσβαση στα φάρμακα του AIDS), καθώς και περιβαλλοντικές κρίσεις (πυρηνική κλπ.)

  • Επείγοντα: ανταποκρινόμενοι σε ανθρωπιστικά επείγουσες καταστάσεις, φυσικές καταστροφές και πολέμους/συγκρούσεις παρέχοντας ανθρωπιστική βοήθεια η οποία απαντά στις ανάγκες εκείνες που είναι ζωτικές για την επιβίωση των πληθυσμών σε κίνδυνο. 

  • Προγράμματα Ανοικοδόμησης: βοηθώντας τους ντόπιους πληθυσμούς να αναδομήσουν και να αποκαταστήσουν το σύστημα υγείας της χώρας τους μετά από κάποια επείγουσα κρίση με την ανοικοδόμηση Κέντρων Υγείας και Νοσοκομείων, την παροχή φαρμακευτικού υλικού και ιατρικού εξοπλισμού, την εκπαίδευση του ντόπιου υγειονομικού προσωπικού

  • Μακροπρόθεσμα, Αναπτυξιακά προγράμματα: τα προγράμματα αυτά έχουν στόχο να παράσχουν λύσεις μόνιμες και με διάρκεια σε βάθος χρόνου, αντιμετωπίζοντας τις μακροπρόθεσμες συνέπειες της φτώχειας και του αποκλεισμού από την ιατρική περίθαλψη. Τα προγράμματα αυτά συμπεριλαμβάνουν την υποστήριξη των τοπικών συστημάτων υγείας, την εκπαίδευση του ντόπιου υγειονομικού προσωπικού σε θέματα υγείας και υγιεινής.

 

 

Πρόγραμμα προώθησης της ανοχής στη διαφορετικότητα και πρόληψης της ρατσιστικής βίας στην Ελλάδα.

Οι Γιατροί του Κόσμου και το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες ενώνουν τις δυνάμεις τους υλοποιώντας το πρόγραμμα “ENOUGH!” – «ΑΡΚΕΤΑ!", το οποίο χρηματοδοτείται από το OpenSocietyFoundations στο πλαίσιο του Fund to Counter Xenophobia. Ο σκοπός του προγράμματος είναι η ευαισθητοποίηση και η ενημέρωση για τις επώδυνες επιπτώσεις του ρατσισμού, την καταπολέμηση των ρατσιστικών εγκλημάτων και της ατιμωρησίας που τα συνοδεύει, την προστασία των θυμάτων και την προώθηση των απαραίτητων ενεργειών για τη χάραξης μιας επίσημης εθνικής στρατηγικής για την καταπολέμηση του φαινομένου μέσω και της εκπόνησης Εθνικής Έκθεσης.

Στο πλαίσιο του συγκεκριμένου προγράμματος οι δύο οργανώσεις λαμβάνουν σημαντικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση  της ατιμωρησίας που συνοδεύει τα ρατσιστικά εγκλήματα εξασφαλίζοντας τη νομική υποστήριξη των θυμάτων και προβαίνοντας σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την ουσιαστική αντιμετώπιση των συμβάντων από την ελληνική Δικαιοσύνη. Παράλληλα, εξασφαλίζουν την πλήρη ιατρική υποστήριξη των θυμάτων με σκοπό την πολύπλευρη προστασία τους.

Το πρόγραμμα “ENOUGH!” (Αρκετά!) προβλέπει:

1. στην παροχή νομικής συνδρομής σε θύματα ρατσιστικής βίας και την πλήρη υποστήριξη των υποθέσεων που καταλήγουν στην προσοχή των Ελληνικών Δικαστηρίων 

2. στην εξασφάλιση της ιατρικής κάλυψης των θυμάτων μέσω των Ανοιχτών Πολυιατρείων των Γιατρών των Κόσμου

3. στην κοινωνική και ψυχολογική υποστήριξη των θυμάτων

4. στην εκπόνηση της Εθνικής Έκθεσης για την Ξενοφοβία και τη Ρατσιστική Βία στην Ελλάδα

5. στην πραγματοποίηση εκστρατείας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης με χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης

6. στην πραγματοποίηση επισκέψεων σε σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Αττική που βρίσκονται σε περιοχές με έντονο το φαινόμενο της ξενοφοβίας και του ρατσισμού

Τέλος, η ηλεκτρονική διεύθυνση enough@mdmgreece.gr δημιουργήθηκε με σκοπό τη διευκόλυνση της καταγραφής περιστατικών ρατσιστικής βίας, τον εντοπισμό των θυμάτων και τη συλλογή αποδεικτικών στοιχείων για τις υποθέσεις που παραπέμπονται στη δικαιοσύνη και είναι ανοιχτή σε όλα τα άτομα και τους φορείς που ενδιαφέρονται να συνδράμουν σε αυτή την προσπάθεια.

 

 

Για περισσότερες πληροφορίες:

Νικήτας Κανάκης

Πρόεδρος Δ.Σ. των Γιατρών του Κόσμου

T: 6948 504 756,   210 3213150

e-mail: press@mdmgreece.gr

website: www.mdmgreece.gr

 

Πάνος Χριστοδούλου

Διευθυντής του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες

T: 210 3800990

Fax: 210 3803774

e-mail: christodoulou@gcr.gr

website: www.gcr.gr

 

 

 

 

 

Η Action aid, εκτός από το φιλανθρωπικό έργο που αναπτύσσει στις χώρες του Τριτου κόσμου, υλοποιεί και μία σειρά εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

 

 

Για να μεταβείτε στην ιστοσελίδα της οργάνωσης πατήστε ΕΔΩ.

 

Για να μεταβείτε στη σελίδα με τα εκπαιδευτικά προγράμματα πατήστε ΕΔΩ




H UNICEF, η οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά, ιδρύθηκε στις 11 Δεκεμβρίου 1946 για να βοηθήσει τα παιδιά της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Κίνας μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

 

Το 1953, γίνεται μόνιμο τμήμα του συστήματος των Ηνωμένων Εθνών με κεντρικά γραφεία στη Ν.Υόρκη καιαποστολή της την κάλυψη των μακροπρόθεσμων αναγκών των φτωχών παιδιών των αναπτυσσόμενων χωρών.

 

Το 1954, ο ηθοποιός Danny Kaye ανακηρύσσεται πρώτος "πρεσβευτής" της UNICEF με αρμοδιότητα την ευρεία δημοσιοποίηση των αναγκών των παιδιών όλου του κόσμου.

Από τότε και μέχρι σήμερα, παγκοσμίου φήμης καλλιτέχνες, αθλητές και άλλοι διάσημοι εκπρόσωποι των γραμμάτων και των τεχνών τάσσονται στην υπηρεσία της UNICEF ως "Πρεσβευτές Καλής Θέλησης" ή "Ειδικοί Εκπρόσωποι" για τις τέχνες, τα σπορ κ.α.

 

Στην Ελλάδα, πρώτος πρεσβευτής καλής θέλησης υπήρξε ο εκλιπών συγγραφέας Αντώνης Σαμαράκης. Πρέσβειρα καλής θέλησης της UNICEF στην Ελλάδα είναι επίσης η ακαδημαϊκός Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ.

 

 

Στη δεκαετία του ΄50, η UNICEF συμμετείχε στις διεθνείς εκστρατείες εξάλειψης των επιδημικών ασθενειών, το ΄60 ήταν η δεκαετία της ανάπτυξης, το ΄70 η εποχή των εναλλακτικών λύσεων, το ΄80 η εκστρατεία για την επιβίωση των παιδιών, το ΄90 η δεκαετία των δικαιωμάτων του παιδιού ενώ ο 21ος αιώνας θα ανήκει στα παιδιά χάρη στους υποστηρικτές της UNICEF.

 

 

 

 

Για να μεταβείτε  στην Κεντρική σελίδα της οργάνωσης στις ΗΠΑ πατήστε ΕΔΩ.

 

Για να μεταβείτε στην ιστοσελίδα της οργάνωσης πατήστε ΕΔΩ.

 

Για να μεταβείτε στη σελίδα με τα εκπαιδευτικά προγράμματα  πατήστε ΕΔΩ

Πατήστε πάνω στις εικόνες ή στα υπογραμμισμένα κείμενα για περισότερες πληροφορίες.
bottom of page